Zlew, kuchenka i blat kuchenny błyszczą. Kuchnia świeci czystością! Istnieje tylko jeden problem: gąbka do naczyń.
Badacze z Wyższej Szkoły w Furtwangen zbadali pod kątem bakteriologicznym 14 zużytych gąbek do naczyń. Jak poinformowali na łamach Scientific Reports w sierpniu 2017 roku, znaleźli tam 362 różnych gatunków bakterii. Więcej niż tuzin stanowiły patogeny potencjalnie chorobotwórcze. W gąbkach było po prostu dwa razy więcej bakterii niż w próbce stolca!
Co możesz zrobić: Pranie gąbek do naczyń w pralce lub zmywarce nie jest zbyt dobrym pomysłem. Ich dezynfekcja w kuchence mikrofalowej – również nie. To właśnie w tych gąbkach badacze znaleźli bakterie potencjalnie chorobotwórcze – najwyraźniej takie bakterie są najbardziej oporne na tego typu czyszczenie. Naukowcy zalecają cotygodniową wymianę gąbek.