4 zaskakujące produkty, które podnoszą cholesterol!

Artykuł sponsorowany

19 sierpnia 2025

Zbyt wysoki cholesterol nie jest dobrą wiadomością. Kiedy wyniki pokazują podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, LDL czy trójglicerydów – warto działać. Podstawą jest zdrowo zbilansowana dieta – bogata w składniki pomagające utrzymać prawidłowy profil lipidowy. Nie wiesz, co jest polecane, a co szkodzi? Oto lista produktów, które – spożywane w nadmiarze – mogą podnosić cholesterol. Zobacz, dlaczego!

4 zaskakujące produkty, które podnoszą cholesterol!

Co podnosi cholesterol?

Dieta ma ogromny wpływ na poziom cholesterolu. Dlatego pytanie o to, jakie produkty go podnoszą, jest zasadne.

Najbardziej należy uważać w składzie na tłuszcze nasycone oraz izomery tłuszczów trans. Obie te grupy tłuszczów mają bardzo niekorzystny wpływ na profil lipidowy:

  • tłuszcze nasycone sprzyjają zwiększeniu ilości „złego” cholesterolu LDL we krwi;

  • izomery tłuszczów trans nie tylko podnoszą poziom LDL, ale również obniżają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL – znacznie zwiększając ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań[1].

W ogólnym ujęciu tłuszcze nasycone dominują w czerwonym mięsie (np. wieprzowinie i wołowinie oraz ich przetworach) oraz tłustym nabiale. Natomiast izomery trans naturalnie występują w mięsie i mleku „przeżuwaczy” (np. krów czy owiec) i ich przetworach[2]. Te ogólne wskazówki powinny Ci ułatwić dokonywanie zdrowych wyborów. Są jednak produkty podnoszące cholesterol, które mogą Cię zaskoczyć.

Te produkty mogą mieć zły wpływ na Twój cholesterol

Oto lista nietypowych produktów, które mogą niekorzystnie wpływać na profil lipidowy. Czy wiesz o nich wszystkich?

1. Masło

Chociaż wiele osób uznaje masło za zdrowszy tłuszcz do smarowania pieczywa niż margarynę, rzeczywistość jest inna. Masło powstaje z mleka krowiego, czyli zwierzęcia zaliczanego do grupy przeżuwaczy. W efekcie w jego składzie znajdują się tłuszcze nasycone i izomery trans[3]. Dlatego jego nadmierne spożycie – np. używanie go do robienia kanapek na co dzień – może być źródłem problemów z cholesterolem.

Natomiast miękkie margaryny kubkowe nowej generacji są wolne od tłuszczów trans i powstają na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo mogą być wzbogacone o sterole roślinne – naturalne związki, które obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[4]. Zawiera je np. Optima Cardio.

2. Olej kokosowy

Zdarzyło Ci się słyszeć, że olej kokosowy jest najzdrowszym spośród wszystkich? Niestety, z punktu widzenia poziomu cholesterolu… może być to zły wybór. Olej kokosowy, mimo pochodzenia roślinnego, ma postać stałą. A to oznacza, że zawiera aż 82% nasyconych kwasów tłuszczowych[5], więcjego spożycie może zwiększać stężenie frakcji LDL. Dlatego zamiast niego lepiej wybrać np. oliwę z oliwek extra virgin. To korzystniejszy produkt do smażenia.

3. Wysoko przetworzone wyroby cukiernicze

Lubisz jeść słodkości? Ciastka i inne wypieki – zwłaszcza te ze sklepu, wysoko przetworzone – to niestety źródło „pustych kalorii”. Dlatego ich nadmierne spożycie może prowadzić do wzrostu masy ciała. Tymczasem przy otyłości często obserwuje się zaburzony poziom cholesterolu[6].

To jednak nie wszystko. Jeżeli wybierasz słodycze wysoko przetworzone, zwróć uwagę na ich skład. Jeżeli widnieją w nim „częściowo uwodornione tłuszcze” – może to oznaczać obecność aterogennych izomerów trans[7].

4. Alkohol

Jak alkohol wpływa na cholesterol? Badania pokazują, że jego długotrwałe spożycie może prowadzić do zaburzenia metabolizmu cholesterolu i lipidów oraz do nadprodukcji „złego” cholesterolu LDL[8]. Jeżeli więc sięgasz po „procenty” – zastanów się jeszcze raz. To może być naprawdę zły wybór!

Jak zatem widzisz, aby zadbać o poprawę profilu lipidowego, warto z rozwagą podejść do swoich wyborów dietetycznych. Czasami wyeliminowanie kilku niepozornych produktów z jadłospisu może zrobić dużą różnicę. Przekonaj się!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/maslo-czy-margaryna-czym-smarowac-pieczywo/

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/184589,olej-kokosowy-w-swietle-badan-naukowych

[6] https://www.mp.pl/pacjent/nadwaga-i-otylosc/wprowadzenie/115230,konsekwencje-otylosci

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[8] http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-4-847.pdf

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów