Trudno ci zasnąć lub często wybudzasz się w nocy? Jeśli tak, to oznacza to, że musisz jeść więcej błonnika. Trudno zasypia się natomiast po spożyciu cukru i tłuszczów zwierzęcych.
Tak wynika z badania, przeprowadzonego na Uniwersytecie Kolumbii w Nowym Jorku, wyniki którego przedstawiono na łamach magazynu Journal of Clinical Sleep Medicine w styczniu 2016 roku.
Najpierw 26 probantom wolno było jeść wszystko, na co mieli ochotę. W tym czasie potrzebowali oni przeciętnie 29 minut, by zasnąć. Gdy jednak zaczęli w ciągu dnia spożywać produkty zalecone przez naukowców, ich czas zasypiania skrócił się do 17 minut. Fazy snu głębokiego, w czasie których się nie śni, i które są bardzo ważne dla regeneracji organizmu, wydłużyły się.
Co możesz zrobić: Zwiększ spożycie błonnika z produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion i warzyw. Zrezygnuj – zwłaszcza przed snem – ze słodyczy, tłustego sera i mięsa. Już nawet jeden dzień z mniejszą ilością błonnika i większą ilością tłuszczów zwierzęcych może zakłócić twój sen.