O żołądku można powiedzieć w jednym zdaniu, że to szef układu pokarmowego. To od jego poprawnego funkcjonowania zależy cały proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Nie możemy jednak patrzeć na ten narząd jedynie z tej perspektywy. Żołądek to również twoja tarcza obronna przed patogenami – wirusami, bakteriami, grzybami i pasożytami. Oznacza to, że sprawny i silny żołądek, to również lepsza obrona przed zagrożeniami zewnętrznymi, które mogą dostać się do organizmu drogą pokarmową.
Często mówi się o odkwaszaniu całego organizmu i o tym, że należy utrzymywać odpowiednie jego pH. Wartość pH organizmu powinna oscylować pomiędzy 7,0 a 7,4. Dokładnie na odwrót jest w przypadku żołądka. Tam środowisko nie tyle powinno, co musi być kwaśne i wynosić pomiędzy 1,5 a 2,5 pH. Jeśli pH żołądka jest w normie, oznacza to, że poziom kwasu solnego w żołądku również jest na odpowiednim poziomie. Kwas solny lub mówiąc inaczej, kwas żołądkowy, to niezwykle cenna substancja działająca jak tarcza, bariera ochronna przeciw wspomnianym już patogenom. To między innymi dzięki kwasowi żołądkowemu dobrze trawione są pokarmy, a następnie wchłaniane w jelitach. Odpowiednie stężenie kwasu żołądkowego to również sprawnie działające same jelita i równowaga we florze jelitowej. Oczywiście soki żołądkowe to nie tylko kwas solny, ale również pepsynogen, amylaza, sole mineralne, woda i podpuszczka. Pepsynogen zostanie zamieniony w jego formę aktywną, czyli do pepsyny, tylko wtedy gdy pH żołądka będzie poprawne.
Niedobór kwasu solnego w żołądku, a co za tym idzie nierównowaga w stężeniu soków żołądkowych, to nie tylko brak odpowiedniego trawienia, zgaga czy brak ochrony przed patogenami. Konsekwencją mogą być i często są poważne choroby, które niestety mało terapeutów wiąże z niedoborem kwasu solnego.
- łuszczyca,
- alergie,
- reumatyzm,
- cukrzyca,
- depresje,
- choroby bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze.
Wystarczy do ½ szklanki wody wsypać ½ łyżeczki kuchennej sody oczyszczonej. Miksturę przygotuj rano i zażyj na czczo. Tuż po wypiciu wody z sodą oczyszczoną włącz stoper i odczekaj do pierwszego odbicia się. Jeżeli:
1. Odbije ci się przed upływem 2 minut – najprawdopodobniej masz zbyt wysoki poziom kwasu żołądkowego
2. Odbije się między 2. a 3. Minutą, oznacza to, że stężenie kwasu żołądkowego jest na odpowiednim poziomie
3. Odbije ci się po upływie 3 minut – poziom kwasu żołądkowego jest zbyt niski.
Test ten wykonuje się tylko na czczo, ponieważ rano, po całej nocy, kwas żołądkowy powinien być na „wzorowym” poziomie. Jeśli test ten wykonasz w ciągu dnia, zdecydowanie będzie niemiarodajny. Warto też powtórzyć go przez kolejno po sobie następujące 3–4 dni, by mieć pewność co do uzyskanych wyników.
Warto również wykonać bardziej profesjonalne badanie poprzez połkniecie kapsułki Heidelberga. Kapsułka ta zawiera czujnik pH i po jej połknięciu otrzymujesz informację o poziomie kwasu solnego. Niestety, to dosyć kosztowne badanie i w Polsce mało popularne.
Możesz również przed posiłkiem spożyć kapsułkę z HCl, czyli z kwasem solnym. Ten suplement diety sprzedawany jest w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością lub z suplementami. Zazwyczaj połączony jest z betainą, czyli najprostszym aminokwasem białkowym. Jeśli po zażyciu betainy HCl nastąpi pieczenie w żołądku oznacza to, że poziom kwasu solnego jest w normie. By objawy pieczenia minęły, należy wypić dużą ilość wody, czyli rozrzedzić soki żołądkowe. Jeśli objaw pieczenia nie pojawi się, oznacza to, że stężenie kwasu solnego jest na zbyt niskim poziomie.
Późniejsza ewentualna suplementacja HCl powinna odbywać się pod okiem terapeuty, który pomoże w doborze odpowiedniej dziennej dawki. W tym przypadku ważne jest, by z dnia na dzień zwiększać dawkę do pojawienia się dyskomfortu w żołądku, czyli pieczenia. Wtedy następnego dnia zmniejszamy dawkę o 1 kapsułkę i kontynuujemy tę dawkę do czasu ponownego pojawienia się pieczenia w żołądku. Będzie to objaw odbudowania przez żołądek kwasu solnego i informacja o konieczności zmniejszenia dziennej dawki HCl, aż do całkowitego odbudowania kwasu solnego w żołądku i zaprzestania suplementacji.
Istnieje kilka skutecznych metod zakwaszających żołądek, czyli pomagających odbudować prawidłowy poziom soków żołądkowych, w tym kwasu solnego. Oto kilka z nich:
1. Trzy razy dziennie 20 minut przed posiłkiem pij ½ szklankę wody z 2 łyżkami octu jabłkowego.
2. Trzy razy dziennie kilka minut przed posiłkiem trzymaj szczyptę soli pod językiem, a następnie połknij.
3. Trzy razy dziennie kilka minut przed jedzeniem 2–3 krople żołądkowe na język.
4. Trzy razy dziennie spożywanie opisanego wyżej HCl.
Dodatkowo warto doprawiać posiłki takimi przyprawami jak: kminek, czarnuszka, kolendra, bazylia, cząber. Pamiętaj również, by zarówno 30 minut przed posiłkiem, w trakcie posiłku i 30 minut po posiłku nie pić żadnych napojów. To zdrowy nawyk, który powinien być pielęgnowany przez każdego z nas, bez względu na stan układu pokarmowego. Gdy jednak musisz zadbać o odbudowę kwasu solnego, ten warunek jest nieodzownym elementem całej kuracji. Dlaczego? Ponieważ woda rozrzedza soki żołądkowe, które już są na niskim poziomie.
Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, warto dołączyć do niej suplementację enzymów trawiennych. Pamiętaj jednak, że wybór konkretnej metody powinien być poprzedzony wizytą u specjalisty, który wskaże najlepszą dla ciebie opcję. Decyzja i działanie na własną rękę nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem.
Żołądek to twoja tarcza ochronna. Gdy poprawnie funkcjonuje, niestraszne ci będą problemy trawienne, choroby skórne czy huśtawki emocjonalne. Patrząc na temat żołądka, funkcji, jakie spełnia, i jego wpływu na inne organy, można by rzec, że bez względu na to, z jakimi dolegliwościami się borykasz, warto, a nawet trzeba zająć się żołądkiem i zadbać o jego jak najlepsze funkcjonowanie. Takie działanie zdecydowanie przyniesie wiele korzyści i będzie procentowało w przyszłości sprawnie działającym całym organizmem.