Czy wyobrażamy sobie Wielkanoc bez mazurka? Jeśli nie – przygotowałam nowoczesną wersję klasycznego ciasta bez dodatku cukru.
NOWOCZESNA WERSJA KLASYCZNEGO CIASTA
Mazurek ma smak chałwy dzięki dodatkowi pasty tahini. Możemy przyozdobić go w dowolny sposób, użyć orzechów, migdałów, rodzynek, nasion chia czy wiórek kokosowych.
Przygotowanie jest bardzo proste a potrzebujemy na małą blaszkę keksową:
Ciasto:
5 łyżek mąki kokosowej (80 g)
2 łyżki oleju kokosowego (18 g)
4 jajka
2 łyżki erytrytolu
Wszystko blendujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pamiętając żeby zostawić wyższe brzegi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż spód będzie zarumieniony. Studzimy i smarujemy kremem.
Krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki tahini (50g)
2 łyżki erytrytolu
Blendujemy i wylewamy na zimny spód. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki.
Wartość odżywcza całości:
Kcal: 2313
Białko : 64 g
Tłuszcz: 190 g
Węglowodany: 108 g
Wartość odżywcza 1/12:
Kcal: 192
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 15,8 g
Węglowodany: 9 g
Indeks glikemiczny: 14
Ładunek glikemiczny: 1,2