Owoce są relatywnie zdrowe, gdyż zawierają dużo witamin. Nie należy jednak zapominać, że podnoszą również poziom cukru we krwi. Dlatego diabetycy muszą zwracać uwagę na ilość i rodzaj spożywanych owoców. Optymalnym rozwiązaniem jest arbuz.
SUPEROWOC DLA TWOJEGO POZIOM CUKRU WE KRWI
Cukrzycy powinni spożywać ananasy jedynie w niewielkich ilościach, gdyż są to prawdziwe bomby cukrowe. Truskawki natomiast tylko niewiele podnoszą poziom cukru we krwi. Doskonałą letnią alternatywą jest arbuz, gdy sezon na truskawki już minął.
Jakie rodzaje melonów wyróżniamy
- Wyróżniamy melony i arbuzy.
- Uprawiane w Turcji arbuzy osiągają wagę do 8 kg. Nieco lżejsze pochodzące z Hiszpanii i Włoch.
- Wszystkie melony należą do rodziny dyniowatych. Ze względu na twardą skórę niektórzy rolnicy nazywają je „pancernymi jagodami”.
Wartości odżywcze arbuza
Wszystkie poniższe wartości dotyczą 100 g arbuza bez skóry:
30 kcal, 0,2 g tłuszczu, 8 gram węglowodanów (w tym 6 g cukru), 0,4 g błonnika, 0,6 g białka, 570 j.m. witaminy A, 8,1 mg witaminy C, 0,2 mg żelaza, 1 mg sodu.
Substancje witalne zawarte w arbuzie
- Woda: arbuz składa się w do 92% z wody. Wiele osób starszych pije latem zbyt mało płynów, dlatego też dla mnie woda w arbuzie absolutnie kwalifikuje się jako substancja witalna.
- Witaminy A i C: obie te witaminy wspierają twój układ odpornościowy.
- Żelazo: arbuzy zawierają relatywnie dużo żelaza i relatywnie mało sodu. W połączeniu z dużą ilością wody to dobre płukanie twoich nerek.
1. Zerwany arbuz nie dojrzeje już zbytnio, więc należy wybierać dojrzałe i nienaruszone egzemplarze.
2. Przy zakupie postukaj w skórę. Melon powinien wydać z siebie głęboki i głuchy dźwięk.
3. Przy szczególnie dużych odmianach arbuza (np. crimson sweet) na skórze znajduje się żółta plama. Jest to miejsce, w którym arbuz leżał na ziemi. Jego obecność oznacza, że owoc jest całkowicie dojrzały.
4. Całe arbuzy o nienaruszonej skórze można dość łatwo przechowywać. Przechowuj je w chłodnym suchym i ciemnym miejscu. W lodówce możesz przechowywać arbuz przez co najmniej 3 tygodnie.
5. Po nakrojeniu arbuza należy spożyć go w ciągu kilku dni.
6. Zamrażanie wpływa niekorzystnie na konsystencję tych owoców. Dlatego zaleca się je zamrażać tylko po zmiksowaniu.
Owoce te kupisz w supermarkecie przez cały rok w korzystnej cenie. Główny sezon na nie to wiosna i lato. Owoce pochodzą wówczas z Hiszpanii, Węgier, Włoch, Izraela i Turcji.
Arbuzy w occie
W wielu krajach Europy Wschodniej marynuje się arbuzy w occie. To doskonały pikantny dodatek warzywny do potraw. Tak zamarynowane owoce można przechowywać przez wiele miesięcy. Jak to zrobić?
- Arbuz obrać i pokroić w kostkę.
- Wymieszać 500 ml octu z 500 ml wody.
- W takim roztworze zagotować przez chwilę arbuz.
- Dodać sól, pieprz i koperek.
- Całość, jeszcze wrzącą, przelać do czystych słoiczków, a następnie zakręcić i postawić do góry dnem.