Jajo kurze już dawno odzyskało swoje dobre imię. Wcale nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Jest zdrowe. Zasadniczo zawiera wszystkie substancje odżywcze, których człowiek potrzebuje, by przeżyć.
Kierując się zdrowiem swoim oraz kury, wybieraj zawsze jajka w jakości bio. W przeciwnym razie bardzo możliwe, że najesz się barwników i resztek antybiotyków. Lepiej samemu pomalować jajka przed Wielkanocą. Tylko wtedy wiesz, jaka będzie jakość zarówno jajek, jak i barwników.
Jajo kurze pokrywa 20% twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 10% dziennego zapotrzebowania na witaminy D i E. Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, gdyż wagowo węglowodany stanowią tylko 1 jego procent.
Oczywiście sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku jajek czekoladowych. Nie tylko mogą zrujnować twój cukier we krwi, ale i figurę. Skok cukru po 1 czekoladowym jajku jest równy skokowi cukru po 50 jajach kurzych!