• 1 szklanka mąki pszennej
Kardamon to przyprawa, która kojarzy nam się przede wszystkim z kawą. Bardzo często jest ona wykorzystywana jako jej dodatek. Wynika to głównie z faktu, że przyprawa chroni nasz żołądek. Jednakże kardamon jest tak uniwersalną przyprawą, że możemy z pełnym powodzeniem używać go, także w celu przygotowania dań i wypieków. Poniżej przepis na kardamonki. Ciastka idealnie wpiszą się w święta Bożego Narodzenia.
• 1 szklanka mąki pszennej
• około ½ szklanki cukru pudru
• 2-3 łyżki miodu
• ½ kostki masła
• 1 jajko
• 1-2 łyżki mielonego kardamonu
1. Wszystkie produkty łączymy ze sobą.
2. Dalej przechodzimy do wykonania ciasteczek. W tym celu zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki. Pamiętajmy o zawinięciu w folię.
3. Po około 60 minutach przystępujemy do wycinania ciastek.
4. Pieczemy je przez około 15 minut. Temperatura powinna być zbliżona do 180 stopni Celsjusza.
5. Pamiętajmy o ostudzeniu ich. Możemy posypać je kakao.
Źródło: http://www.poracoszjesc.pl/2013/12/kardamonki-czyli-swiateczne-ciasteczka.html