Uwielbiam jeść lody. Szukam jednak takich przyjaznych dla cukrzyków. Nie mogą one zawierać żadnej chemii oraz możliwie niewiele węglowodanów. Takie lody mogę podjadać bez wyrzutów sumienia.
Przepis na domowe lody czekoladowe (4 porcje):
Utrzyj na puszysto 3 żółtka jajka, 1 całe jajko i 2 łyżki cukru. Dolej 120 g roztopionej czekolady bio (delikatnie ciepłej) i 250 ml ubitej śmietany. Następnie domieszaj 50 g wiórek czekoladowych. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Domowe lody mają tyle samo cukru i kalorii, co lody kupione w sklepie, są jednak przygotowane bez chemicznych dodatków. Twoja flora jelitowa będzie ci za to wdzięczna.
Przepis na optymalne lody dla diabetyków (4 porcje):
Wstaw do zamrażalnika 3 pokrojone w drobną kostkę banany, a 150 ml mleka kokosowego do lodówki. Następnego dnia zmiksuj wszystko razem i dodaj 1 łyżkę cynamonu. Takie lody charakteryzują się nie wielką ilością tylko „dobrych” węglowodanów (15 g) w porcji. Wartość kaloryczna porcji to tylko 136 kcal. Takie lody sprzyjają zdrowemu odżywianiu i szczupłej sylwetce.