Z 400 kcal w porcji danie to stanowi niskokaloryczny posiłek w porównaniu z klasyczną bożonarodzeniową gęsią. Wypływa to korzystnie na poziom naszego cukru we krwi. Każda porcja to 8 g węglowodanów, a więc mniej niż 1 jednostka chlebowa.
- 800 g mięsa z jelenia
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 marchwie, 250 g selera, 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao co najmniej 75%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa do dziczyzny.
Zalej mięso 300 ml wody i dodaj odrobinę soli. Gotuj zawartość garnka przez godzinę na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój na kawałki marchew, seler, cebulę i pietruszkę. Następnie przelej bulion przez sito, po czym wymieszaj go z czerwonym winem i koncentratem pomidorowym. W naczyniu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej warzywa. Dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do dziczyzny. Wstaw patelnię do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny dolewaj od czasu do czasu po odrobinie bulionu z winem. Każdorazowo obracaj przy tym mięso. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z naczynia i owiń je folią aluminiową. Wyłącz piekarnik i wstaw do niego pieczeń zawiniętą w folię, na talerzu, na co najmniej 15 minut. Płyn z patelni zmiksuj z warzywami. Dodaj do płynu czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści. Całość zagotuj. Pokrój mięso na porcje i podaj na talerzu polane sosem.