Politycy Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych dyskutują od jakiegoś czasu umowę o wolnym handlu. Strony liczą, że negocjacje zakończą się jak najszybciej, mimo wielu protestów ze strony europejskich konsumentów i producentów. Gdy umowa wejdzie w życie, pojawi się poważne zagrożenie dla zdrowia Europejczyków. Dlaczego?
A zatem, w Europie producenci przetworzonych produktów spożywczych stosują relatywnie niewiele płynnego cukru przemysłowego. Ponadto obowiązują granice dotyczące jego produkcji i eksportu. Jeżeli szlabany podniosą się do góry, amerykańscy producenci zaleją europejski rynek izoglukozą. Cukier ten znajduje się w lodach, czekoladzie, napojach bezalkoholowych, wypiekach, surowych ciastach, konserwach oraz napojach dla sportowców. Izoglukoza uszkadza wątrobę i powoduje niebywały wzrost poziomu cukru we krwi.
Moja porada lekarska
Jeżeli chcesz jeść mądrze, zrezygnuj jeszcze dziś ze sztucznie dosładzanych produktów spożywczych, bez względu na to, czym są dosładzane. Unikniesz zagrożenia bez konieczności rozstrzygania, jaki konkretnie środek został użyty w danym produkcie.