Białe szparagi dla antyfanów szparagów

Z końcem kwietnia przychodzi czas na szparagi. Osobiście lubię to warzywo. Nie tylko dlatego, że mi smakuje, ale również dlatego, że jest to bomba witaminowa.

Białe szparagi dla antyfanów szparagów

Zapewniają one dużo witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Pędy charakteryzują się wysoką zawartością wapnia, które wzmacnia kości. Fosfor, który również znajduje się w szparagach (aż do 60 mg na 100 gramów), wspomaga lepszy transport energii w organizmie i poprawia jej magazynowanie. Do tego dochodzi jeszcze tak zwany kwas asparaginowy. Wspomaga on funkcjonowanie nerek, a tym samym odwadnia organizm. (Jeśli cierpisz na dnę moczanową, musisz uważać, ponieważ zawarta w nich puryna może wywołać atak!)

Tradycyjnie szparagi podaje się z szynką, ziemniakami i sosem holenderskim. Ale smak gotowanych szparagów nie każdemu odpowiada. Trzeba przyznać, że jest on wyjątkowy.

Jesteś jedną z osób, które nie lubią szparagów? Jeśli tak, to mam dla ciebie bardzo ciekawą wskazówkę! Obierz białe szparagi i spróbuj ich. Na surowo. Można dodać je do sałatki lub maczać w gęstym sosie.

Nie martw się, nie są one toksyczne. Wręcz przeciwnie, zawierają mnóstwo wartościowych witamin. I przy okazji nie smakują jak zielone szparagi. Ich smak przypomina nieco pyszny groszek cukrowy. Zjadaj ze smakiem!

Słowa kluczowe:
białe szparagiszparagi

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów