- około 200 gram mąki pszennej
- 150 gram masła
- około 50 gram cukru brązowego – powinien być drobny
- 2-3 żółtka w zależności od wielkości jajek
- 1-2 łyżki zimnej wody
- skórka pomarańczowa
- 1 łyżka kardamonu
- skórka cytrynowa
Ciasteczka kardamonowe w tym wydaniu charakteryzują się nieco bardziej brązowym kolorem. Mają bardzo intensywny korzenny smak, który wspaniale wkomponuje się podczas zimowego podwieczorku przy kawie i herbacie. A oto i przepis:
Mąkę należy przesiać i połączyć z masłem. Wszystko siekamy nożem. Ucierać. Kiedy zrobią się „grudki”, należy wbić żółtko. Dalej, dodać skórki z cytrusów. Dokładamy przyprawy oraz zimną wodę. Wyrabiamy dosyć szybko ciasto. Standardowo – uformować kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po około 60 minutach wyjąć. Rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Np. foremkami lub szklanką. Upiec. Ciasteczka możemy zawiesić, także na choince. Unoszący się aromat będzie zachęcał do poczęstowania się nimi naszych bliskich i przybyłych gości. Podane przez nas ilości są orientacyjne. Warto dobrać je wedle swoich upodobań smakowych.
Ciasteczka kardamonowe powinny być obowiązkową pozycją, jaka pojawi się na liście świątecznych słodyczy i wypieków. Ciastka są nie tylko „nieziemsko dobre”, ale także zdrowe. Jeżeli nie chcemy stosować cukru, możemy posłużyć się częściowo miodem. Mamy nadzieję, że podane przez nas przepisy przypadną Wam do gustu i zawitają na Waszych stołach. Życzymy udanych wypieków i oczywiście smacznego! Wesołych świąt Bożego Narodzenia.