• około 2,5 szklanki mąki pszennej
Ciasteczka kardamonowe możemy wzbogacić o smak pomarańczy. Są one niezwykle proste, stosunkowo szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne. Przekonajcie się sami. Przejdźmy do przepisu.
• około 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka kardamonu
• połowa łyżeczki soli
• około 1,5 kostki masła – najlepiej prosto od rolnika
• 250 gram cukru
• 1 jajko
• skórka pomarańczowa – własnoręcznie wykonana lub kupiona
1. W pierwszej kolejności rozpoczynamy od przesiania mąki. Dalej łączymy ją z kardamonem i solą.
2. Masło ucieramy z cukrem, do momentu, aż wyjdzie nam puszysta masa.
3. Następnie dodajemy pomarańczową skórkę. Ilość taka jaką preferujemy.
4. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
5. Formujemy kulkę. Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
6. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykonujemy ciasteczka.
7. Układamy je na blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że każdy piekarnik wykazuje nieco inne działanie. Dlatego, też czas może odbiegać od podanego. Ciastka muszą się lekko zarumienić.