Czytelnicy bardzo często zadają jedno i to samo pytanie, bardzo popularne w ostatnich czasach: "Często czytam, że zdrowe jelita wzmacniają siły odpornościowe organizmu. Czy to kolejny mit? Co Pan o tym sądzi?"
Profesor odpowiada: Jest prawdą, że zdrowe jelita wzmacniają odporność. 70% wszystkich komórek odpornościowych Pani organizmu znajduje się w jelitach. Około 100 bilionów bakterii (tak zwana flora jelitowa) zamieszkuje jelita i wzmacnia siły odpornościowe organizmu bezpośrednio na ich ścianach. W jelicie znajduje się coś na kształt obozu treningowego układu odpornościowego. Dlatego warto utrzymywać swoje jelita w zdrowiu, gdyż będą wtedy skutecznie wspomagać naszą odporność.
Wzmacnianie flory jelitowej to przede wszystkim dieta bogata w błonnik: duża ilość produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców. Należy pić codziennie 2 l płynów, dzięki którym błonnik będzie mógł odpowiednio napęcznieć w jelitach. Można również wzmacniać florę bakteryjną poprzez spożycie produktów spożywczych, które naturalnie zawierają bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie. Szczepy te hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych i wspomagają rozrost kolonii dobrych bakterii. Warto więc regularnie spożywać niepoddawane obróbce cieplnej produkty mleczne tak jak maślanka, mleko zsiadłe, jogurt, kefir czy twaróg.
Dobrodziejstwem dla jelit jest również surowa kiszona kapusta, która także zawiera znaczne ilości bakterii kwasu mlekowego. Ważne jest również regularne oddawanie stolca – czynnikiem to wspomagającym jest aktywność fizyczna.