Poznaj przepis na przepyszną dorszową zapiekankę ze szpinakiem. Mam nadzieję, że podany przez nas przepis będzie stanowił kulinarną inspirację i wpłynie na poprawę zdrowia, a zwłaszcza pracę mózgu. Przepis jest banalnie prosty, a przy tym szybki. Smacznego!
• ½ kilograma szpinaku
• około 1 kilograma filetów dorszowych z dobrego źródła
• 4 ząbki czosnku
• pęczek natki z pietruszki
• 10 łyżek oliwy z oliwek
• 2–3 łyżki bułki tartej
• przyprawy: pieprz, sól
1. Szpinak należy dokładnie umyć i lekko podgotować. Później go odcedzamy i siekamy na drobno.
2. Rybę myjemy i filetujemy.
3. Czosnek siekamy i pietruszkę – mieszamy z rybą i doprawiamy przyprawami.
4. Wszystko wkładamy do kamionkowego naczynia. Wcześniej należy nasmarować je oliwą. Rybę polewamy resztą oliwy. Posypujemy wszystko bułką tartą i pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 250 stopni Celsjusza.