- 2 łyżki oliwy z oliwek
Uwielbiam fondue, zwłaszcza w okresie świątecznym. Poniżej przedstawiam przepis na wariant jeszcze u nas mało znany.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe, drobno pokrojone szalotki
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 małą drobno pokrojoną marchew
- 1 małą puszkę pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- sól i pieprz
- 1 łyżeczkę drobno posiekanych ziół (np. natki pietruszki, rozmarynu, bazylii, tymianku, trybuli, majeranku, oregano)
- 1 kg ziemniaków, świeżych, w małych, sałatkowych
- 400 tartego sera (najlepiej gruyere)
- 400 g tartego sera raclette
- odrobina białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- odrobina wódki czereśniowej kirschwasser
- 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
- 2 łyżki tłustej śmietany.
Przygotowanie sosu pomidorowego: rozgrzej oliwę i podduś na niej drobno posiekane szalotki i czosnek. Następnie dodaj marchew i duś jeszcze przez chwilę. Dodaj odrobinę wina czerwonego i zagotuj. Dodaj pomidory. Całość gotuj, dodaj sól i pieprz oraz zioła do smaku. Ziemniaki umyj i ugotuj na miękko.
Sos pomidorowy (200 ml) przelej do garnka do fondue, dodaj ser z odrobiną białego wina i całość ostrożnie podgrzej, tak, aby ser powoli się roztopił. Cały czas mieszaj. Skrobię kukurydzianą rozpuść w kirschwasser i stopniowo dolewaj do gotującego się fondue.
Zachowaj ostrożność. Twoje fondue nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Dodaj odrobinę śmietany i nieco pieprzu. Następnie przestaw garnek na palnik do fondue. Ziemniaki przełóż na talerz i połóż na nich ser.
MOJA PORADA
Zamiast ziemniaków możesz wykorzystać również chleb, ugotowane al dente warzywa czy nawet owoce. Należy wówczas posłużyć się widelcem do fondue.