Jeżeli Boże Narodzenie jest dla Ciebie przytłaczającym czasem, przepełnionym stresem i dużym napięciem, mamy coś specjalnego co złagodzi te niemiłe uczucia i doda mnóstwo radości i odprężenia. To hildegardowe ciasteczka radości. Nazwa nie jest tu przypadkowa. Orkisz działa korzystnie na nasze jelita (co jak wiemy, w dużej mierze wpływa na nasze samopoczucie), a nietuzinkowe przyprawy wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Jednymi z nich jest działanie antystresowe oraz antydepresyjne.
• około 3 szklanek mąki orkiszowej
• 250 gram mąki kasztanowej
• 250 gram cukru brązowego
• 250 gram zmielonych migdałów
• 1 kostka masła prawdziwego
• 3 łyżki śmietany – najlepiej swojskiej
• 1 mała łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• pół łyżeczki: zmielonych goździków, bertramu, galgantu, wanilii
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Następnie odstawiamy na około pół godziny. W kolejnym kroku uformować ciasteczka. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Preferowana temperatura to około 180 stopni Celsjusza.