Wybrałam dla ciebie przepis, który dostarczy ci znacznej ilości zdrowych składników o działaniu przeciwzapalnym. W pierwszej kolejności będzie to ananas, chyba najbardziej znany produkt spożywczy, który hamuje procesy zapalne w organizmie. Również czerwona papryka i por – ze względu na zawarte składniki – potrafią trzymać stany zapalne w garści. Smacznego!
Na 4 porcje potrzebujesz:
4 niewielkie filety z kurczaka (ok. 250 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mielonego curry
2 ananasy
2 czerwone papryki
2 pory
400 g gotowanego ryżu naturalnego
sól, pieprz
Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i wymieszaj z oliwą oraz mielonym curry.
Ananas obierz i usuń głąb. Miąższ pokrój w kostkę o wielkości 1 cm. Paprykę pokrój na ćwiartki, wypestkuj, umyj i pokrój w kostkę o wielkości 5 mm. Por oczyść, przekrój wzdłuż na pół i umyj, a następnie pokrój w poprzek na niezbyt cienkie plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Kostki ananasa podsmaż chwilę na powlekanej patelni bez tłuszczu na bardzo dużym ogniu. Następnie zdejmij z patelni i odłóż. Wytrzyj patelnię. Plasterki mięsa z kurczaka również podsmaż intensywnie przez chwilę, dodaj paprykę i por, a następnie całość smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj ananas i ugotowany ryż, zmniejsz ogień i całość smaż przez kolejne 4-5 minut, ciągle mieszając. Dopraw pieprzem i solą morską.