Pan Krzysztof z Katowic pyta: Moją żonę zeszłego lata nagle dopadła biegunka, wymioty i bóle głowy oraz brzucha. Lekarz rodzinny powiedział, że salmonellą można zarazić się przez jedzenie. Jak uniknąć choroby?
PYTANIA CZYTELNIKÓW
prof. dr Thomas Wessinghage odpowiada: Bakterie salmonelli występują na całym świecie. Choroba ta jest typową infekcją pokarmową, która powoduje biegunkę. Patogeny namnażają się w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Salmonella występuje głównie w drobiu, jajach i mięsie. Mnoży się przy 7 stopniach, a ginie po podgrzaniu. Jak się przed nimi chronić:
Gotować mięso, zwłaszcza mięso mielone i drób (przynajmniej 70 stopni przez 2 minuty), świeżo mielone mięso przygotowywać bezpośrednio w dniu zakupu.
Unikać trzymania mięsa w podgrzewaczach. Lepiej dać mu wystygnąć, a potem ewentualnie podgrzać.
Dania zawierające surowe jajka (np. majonez, kremy, tiramisu) jeść odpowiednio schłodzone w dniu przygotowania.
Jak uniknąć przenoszenia salmonelli na inne produkty spożywcze: Wylewać wodę z rozmrażania mięsa, dokładnie czyścić blaty robocze, naczynia kuchenne i zmywarki z gorącą wodą i detergentem.
Niepodgrzewaną żywność (sałatki, produkty mleczne) przechowywać oddzielnie od mięsa. Należy również przetwarzać je oddzielnie. Nigdy nie kroić surowego jedzenia na tej samej desce kuchennej co mięso.
Dokładnie myć ręce mydłem i ciepłą wodą przed kontaktem z żywnością i po nim.