Przedstawimy konkretne zalecane połączenia ziół, aby wydobyć z nich to, co najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Nuty smakowe: Słodkie, lekko pieprzne; najlepiej dodać tuż przed podaniem dania
Powszechnie stosowana w: Pesto, dania na bazie pomidorów i makaronu
Połącz z:
- pomidorami,
- kukurydzą (np. konserwową),
- bakłażanem,
- ziemniakami,
- dynią
- brzoskwiniami,
- melonem,
- borówkami amerykańskimi i jagodami leśnymi.
Nuty smakowe: cebulowo -czosnkowe, świeże i łagodne; najlepiej dodać tuż przed podaniem
Powszechnie stosowany w: daniach na bazie tłuczonych i pieczonych ziemniaków
Połącz z:
- ziemniakami,
- słodkimi ziemniakami (batatami),
- kalafiorem,
- ogórkami,
- grzybami.
Nuty smakowe: charakterystyczne, jasne i cytrusowe; najlepiej dodać tuż przed podaniem
Powszechnie stosowany w: sosie typu salsa, potrawach meksykańskich i tajskich
Połącz z:
- awokado,
- burakami,
- marchewką,
- kalafiorem,
- kukurydzą,
- ogórkami,
- pomidorami.
Nuty smakowe: Łagodny z nutą selera
Powszechnie stosowany w: piklach, sosach jogurtowych, chłodnikach
Połącz z:
- szparagami,
- brokułami,
- kukurydzą,
- ogórkami,
- ziemniakami,
- pomidorami,
- burakami,
- szpinakiem,
- ogórkiem świeżym,
- kapustą.
Nuty smakowe: Słodkie, kwiatowe i cytrynowe; doskonale nadaje się do przygotowania orzeźwiających napojów i marynowania
Powszechnie stosowana w: herbatach ziołowych
Połącz z:
- marchewką,
- burakiem,
- koprem włoskim,
- kukurydzą,
- pomidorami,
- świeżymi owocami, każdego rodzaju.
Nuty smakowe: ostre, pieprzne, pikantne; dobre do grillowania, pieczenia i gotowania na wolnym ogniu
Powszechnie stosowany w: sosach pomidorowych
Połącz z:
- bakłażanem,
- fasolą,
- papryką,
- zielonymi warzywami liściastymi,
- dynią,
- karczochami,
- szpinakiem,
- owocami cytrusowymi.
Nuty smakowe: Świeże z nutą goryczy
Powszechnie stosowany w: daniach ziemniaczanych, sałatkach na bazie kasz
Połącz z:
- wszystkimi rodzajami warzyw gotowanych,
- sałatą,
- pomidorami.
Nuty smakowe: Ziemisty z nutą sosny; świetnie nadaje się do duszenia i marynat
Powszechnie stosowany w: farszach świątecznych, zwłaszcza tych na bazie mięsa, grzybów i kapusty
Połącz z:
- fasolą,
- jabłkami,
- dynią,
- pomidorami,
- ziemniakami,
- kalafiorem.
Nuty smakowe: ostre, trawiaste i anyżowe
Powszechnie stosowany w: sosie tatarskim, sosach francuskich
Połącz z:
- szparagami,
- fasolą,
- koprem włoskim,
- ziemniakami,
- pomidorami,
- dynią,
- brzoskwiniami,
- gruszkami,
- melonami,
- sałatą
Kombinacje, które ożywią każde danie:
Dania na bazie ryżu, ziemniaków i pieczywa:
Główny składnik dania |
Czym doprawić? |
Pieczywo |
bazylia, kminek, szczypiorek, cynamon, koper, koper włoski, czosnek, lawenda, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, cząber, estragon, tymianek |
Ziemniaki |
bazylia, kminek, szczypiorek, kolendra, koper, koper włoski, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek |
Ryż/kasza |
bazylia, koper włoski, lubczyk, szafran, estragon, tymianek |
Dania na mięsne oraz z udziałem ryb i owoców morza:
Główny składnik dania |
Czym doprawić? |
Wołowina |
bazylia, Liść laurowy, Kminek, Kminek, Kozieradka, Czosnek, Imbir, Majeranek, Cebula, Oregano, Pietruszka, Rozmaryn, Szałwia, Cząber, Estragon, Tymianek |
Kurczak |
anyż, bazylia, liść laurowy, ogórecznik, szczypiorek, cynamon, kminek, koperek, kozieradka, czosnek, imbir, lubczyk, majeranek, cebula, oregano, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek |
Indyk |
bazylia, czosnek, majeranek, cebula, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek |
Jagnięcina |
bazylia, liść laurowy, cynamon, kolendra, kminek, koperek, czosnek, imbir, melisa, majeranek, mięta, cebula, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, estragon, tymianek |
Wieprzowina |
anyż, kminek, kardamon, koperek, czosnek, imbir, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, estragon |
Ryby |
Anyż, Bazylia, Ogórecznik, Kminek, Szczypiorek, Koper, Koper, Czosnek, Imbir, Majeranek, Oregano, Pietruszka, Rozmaryn, Szafran, Szałwia, Cząber, Estragon, Tymianek |
Jaja kurze |
anyż, bazylia, kminek, pieprz cayenne,, szczypiorek, kolendra, koperek, koper włoski, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek |
Dania z udziałem owoców i warzyw:
Główny składnik dania |
Czym doprawić? |
Marchew |
anyż, bazylia, szczypiorek, cynamon, goździki, kminek, koperek, imbir, majeranek, mięta, pietruszka, szałwia, cząber, estragon, tymianek |
Fasola |
Kminek, Czosnek, Mięta, Cebula, Oregano, Pietruszka, Szałwia, Cząber, Tymianek |
Zielona fasolka szparagowa |
bazylia, kminek, goździk, koperek, majeranek, mięta, szałwia, cząber, tymianek |
Brokuły |
bazylia, koperek, czosnek, melisa, majeranek, oregano, estragon, tymianek |
Kapusta |
bazylia, kminek, pieprz cayenne, kminek, koperek, koper włoski, majeranek, szałwia, cząber |
Kalafior |
bazylia, kminek, szczypiorek, kminek, koperek, czosnek, majeranek, pietruszka, rozmaryn, cząber, estragon |
Bakłażan |
bazylia, cynamon, koper, czosnek, majeranek, mięta, cebula, oregano, pietruszka, szałwia, cząber, tymianek |
Owoce |
Anyż, cynamon, goździki, imbir, melisa, mięta, rozmaryn |
Grzyby |
Kolendra, Majeranek, Oregano, Rozmaryn, Estragon, Tymianek |
Ziemniaki |
bazylia, kminek, szczypiorek, kolendra, koper, koper włoski, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek |
Szpinak |
anyż, bazylia, kminek, szczypiorek, cynamon, koperek, rozmaryn, tymianek |
Dynia |
bazylia, kminek, kardamon, cynamon, goździki, imbir, majeranek, koperek, oregano, rozmaryn, szałwia, cząber |
Pomidory |
bazylia, liść laurowy, szczypiorek, kolendra, koperek, czosnek, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, cząber, estragon, tymianek |