Jak łączyć zioła

Jak łączyć zioła

Joanna Jurek

15 października 2024

Przedstawimy konkretne zalecane połączenia ziół, aby wydobyć z nich to, co najzdrowsze i najsmaczniejsze.

Jak łączyć zioła

Bazylia

Nuty smakowe: Słodkie, lekko pieprzne; najlepiej dodać tuż przed podaniem dania

Powszechnie stosowana w: Pesto, dania na bazie pomidorów i makaronu

Połącz z:

- pomidorami,

- kukurydzą (np. konserwową),

- bakłażanem,

- ziemniakami,

- dynią

- brzoskwiniami,

- melonem,

- borówkami amerykańskimi i jagodami leśnymi.

Szczypiorek

Nuty smakowe: cebulowo -czosnkowe, świeże i łagodne; najlepiej dodać tuż przed podaniem

Powszechnie stosowany w: daniach na bazie tłuczonych i pieczonych ziemniaków

Połącz z:

- ziemniakami,

- słodkimi ziemniakami (batatami),

- kalafiorem,

- ogórkami,

- grzybami.

Kolendra

Nuty smakowe: charakterystyczne, jasne i cytrusowe; najlepiej dodać tuż przed podaniem

Powszechnie stosowany w: sosie typu salsa, potrawach meksykańskich i tajskich

Połącz z:

- awokado,

- burakami,

- marchewką,

- kalafiorem,

- kukurydzą,

- ogórkami,

- pomidorami.

Koperek

Nuty smakowe: Łagodny z nutą selera

Powszechnie stosowany w: piklach, sosach jogurtowych, chłodnikach

Połącz z:

- szparagami,

- brokułami,

- kukurydzą,

- ogórkami,

- ziemniakami,

- pomidorami,

- burakami,

- szpinakiem,

- ogórkiem świeżym,

- kapustą.

Melisa

Nuty smakowe: Słodkie, kwiatowe i cytrynowe; doskonale nadaje się do przygotowania orzeźwiających napojów i marynowania

Powszechnie stosowana w: herbatach ziołowych

Połącz z:

- marchewką,

- burakiem,

- koprem włoskim,

- kukurydzą,

- pomidorami,

- świeżymi owocami, każdego rodzaju.

Oregano

Nuty smakowe: ostre, pieprzne, pikantne; dobre do grillowania, pieczenia i gotowania na wolnym ogniu

Powszechnie stosowany w: sosach pomidorowych

Połącz z:

- bakłażanem,

- fasolą,

- papryką,

- zielonymi warzywami liściastymi,

- dynią,

- karczochami,

- szpinakiem,

- owocami cytrusowymi.

Pietruszka

Nuty smakowe: Świeże z nutą goryczy

Powszechnie stosowany w: daniach ziemniaczanych, sałatkach na bazie kasz

Połącz z:

- wszystkimi rodzajami warzyw gotowanych,

- sałatą,

- pomidorami.

Szałwia

Nuty smakowe: Ziemisty z nutą sosny; świetnie nadaje się do duszenia i marynat

Powszechnie stosowany w: farszach świątecznych, zwłaszcza tych na bazie mięsa, grzybów i kapusty

Połącz z:

- fasolą,

- jabłkami,

- dynią,

- pomidorami,

- ziemniakami,

- kalafiorem.

Estragon

Nuty smakowe: ostre, trawiaste i anyżowe

Powszechnie stosowany w: sosie tatarskim, sosach francuskich

Połącz z:

- szparagami,

- fasolą,

- koprem włoskim,

- ziemniakami,

- pomidorami,

- dynią,

- brzoskwiniami,

- gruszkami,

- melonami,

- sałatą

Kombinacje, które ożywią każde danie:

Dania na bazie ryżu, ziemniaków i pieczywa:

Główny składnik dania

Czym doprawić?

Pieczywo

bazylia, kminek, szczypiorek, cynamon, koper, koper włoski, czosnek, lawenda, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Ziemniaki

bazylia, kminek, szczypiorek, kolendra, koper, koper włoski, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek

Ryż/kasza

bazylia, koper włoski, lubczyk, szafran, estragon, tymianek

Dania na mięsne oraz z udziałem ryb i owoców morza:

Główny składnik dania

Czym doprawić?

Wołowina

bazylia, Liść laurowy, Kminek, Kminek, Kozieradka, Czosnek, Imbir, Majeranek, Cebula, Oregano, Pietruszka, Rozmaryn, Szałwia, Cząber, Estragon, Tymianek

Kurczak

anyż, bazylia, liść laurowy, ogórecznik, szczypiorek, cynamon, kminek, koperek, kozieradka, czosnek, imbir, lubczyk, majeranek, cebula, oregano, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Indyk

bazylia, czosnek, majeranek, cebula, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Jagnięcina

bazylia, liść laurowy, cynamon, kolendra, kminek, koperek, czosnek, imbir, melisa, majeranek, mięta, cebula, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, estragon, tymianek

Wieprzowina

anyż, kminek, kardamon, koperek, czosnek, imbir, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, estragon

Ryby

Anyż, Bazylia, Ogórecznik, Kminek, Szczypiorek, Koper, Koper, Czosnek, Imbir, Majeranek, Oregano, Pietruszka, Rozmaryn, Szafran, Szałwia, Cząber, Estragon, Tymianek

Jaja kurze

anyż, bazylia, kminek, pieprz cayenne,, szczypiorek, kolendra, koperek, koper włoski, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szafran, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Dania z udziałem owoców i warzyw:

Główny składnik dania

Czym doprawić?

Marchew

anyż, bazylia, szczypiorek, cynamon, goździki, kminek, koperek, imbir, majeranek, mięta, pietruszka, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Fasola

Kminek, Czosnek, Mięta, Cebula, Oregano, Pietruszka, Szałwia, Cząber, Tymianek

Zielona fasolka szparagowa

bazylia, kminek, goździk, koperek, majeranek, mięta, szałwia, cząber, tymianek

Brokuły

bazylia, koperek, czosnek, melisa, majeranek, oregano, estragon, tymianek

Kapusta

bazylia, kminek, pieprz cayenne, kminek, koperek, koper włoski, majeranek, szałwia, cząber

Kalafior

bazylia, kminek, szczypiorek, kminek, koperek, czosnek, majeranek, pietruszka, rozmaryn, cząber, estragon

Bakłażan

bazylia, cynamon, koper, czosnek, majeranek, mięta, cebula, oregano, pietruszka, szałwia, cząber, tymianek

Owoce

Anyż, cynamon, goździki, imbir, melisa, mięta, rozmaryn

Grzyby

Kolendra, Majeranek, Oregano, Rozmaryn, Estragon, Tymianek

Ziemniaki

bazylia, kminek, szczypiorek, kolendra, koper, koper włoski, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek

Szpinak

anyż, bazylia, kminek, szczypiorek, cynamon, koperek, rozmaryn, tymianek

Dynia

bazylia, kminek, kardamon, cynamon, goździki, imbir, majeranek, koperek, oregano, rozmaryn, szałwia, cząber

Pomidory

bazylia, liść laurowy, szczypiorek, kolendra, koperek, czosnek, lubczyk, majeranek, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia, cząber, estragon, tymianek

Słowa kluczowe:
świeże ziołazioła

Więcej Artykułów