Pan Olgierd z Wałbrzycha pyta: Okazji do świętowania nigdy nie brakuje. Jak zapobiec pojawieniu się kaca o poranku?
Profesor odpowiada: Nawet najbardziej zaprawieni imprezowicze znają ten problem: kłujący ból głowy, zawroty głowy, mdłości i ogólne wyczerpanie. Oczywiście najlepiej będzie wypić po prostu mniej alkoholu poprzedniego wieczora. Należy przestrzegać trzech prostych reguł: nie pij alkoholu na pusty żołądek, gdyż w ten sposób szczególnie łatwo trafi do twojej krwi. Doskonałą bazą jest sałatka albo danie z ryżu czy makaronu. Cały czas popijaj wodę mineralną lub wodę z sokiem jabłkowym. Dzięki temu zachowasz jasną głowę i nie doprowadzisz do zaburzeń gospodarki wodnej twojego organizmu. W czasie całego wieczoru postaraj się zachować wierność jednemu rodzajowi alkoholu. Picie różnych rodzajów alkoholu to zbyt dużo jak dla naszych głów, które nie radzą sobie zbyt dobrze z nadmiarem różnych substancji w nich zawartych. Jasne napoje alkoholowe, takie jak białe wino czy piwo, są generalnie lepiej tolerowane niż alkohole ciemne, np. wino czerwone. Zawierają bowiem mniej substancji, które u wrażliwszych osób mogą powodować mdłości i bóle głowy.