Kapusta chińska uprawiana jest przede wszystkim w północnej części Chin, gdzie panują niższe temperatury. Cieszy się dużym powodzeniem także w Japonii i Korei, gdzie jest znana jako Nappa Cabbage. Używana jest tam głównie do przyrządzania kimchi oraz potraw w Huoguo (tradycyjne naczynie kuchni chińskiej).
100 g kapusty chińskiej zawiera:
- 26 g witaminy C
- 40 mg wapnia
- 144 mg potasu
- witaminę A
- witaminę K
- wiele pierwiastków śladowych, między innymi selen.
Objętościowo, każda filiżanka kapusty chińskiej ma tyle wapnia, co szklanka mleka, a stosunek ilościowy wapnia do potasu powoduje jego idealną przyswajalność przez organizm. Warzywo to charakteryzuje się wysoką zawartością włókna, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie, zapobiegając zatwardzeniom. Ma właściwości przeciwzapalne i może obniżać wewnętrzne gorąco oraz rozrzedzać śluz.
Działa odtruwająco i przeciwnowotworowo. To bardzo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne warzywo, czyli odpowiednie dla osób odchudzających się. Może także obniżać ciśnienie i w ten sposób zapobiegać chorobom serca i procesom degeneracyjnym mięśni. Osobom cierpiącym na choroby skóry, egzemy, a przede wszystkim żółtaczkę pomaga smarowanie sokiem z kapusty chińskiej miejsc dotkniętych daną przypadłością.
Zupa z kapusty chińskiej i tofu
To prosta zupa do przygotowania w domu. Jest bardzo smaczna, a jednocześnie bogata w białko i witaminy.
Składniki:
- 250 g tofu
- 250 g kapusty chińskiej
- 1/2 naci cebuli dymki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1-1,5 l wody
- 1 łyżka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę chińską umyć i drobno pokroić. Tofu pokroić w kostkę.
2. Cebulę dymkę oczyścić i pokroić na cienkie krążki. Imbir umyć i drobno posiekać. Wszystko smażyć w oleju przez około 2 minuty. Dodać kapustę i smażyć tak długo, aż zmieni kolor.
3. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać tofu i bulion. Gotować pod przykryciem przez około 3 minuty.
4. Zupę doprawić sosem sojowym, olejem chili, solą i pieprzem.
kapusta chińska, zdrowie, kimchi, Huoguo