Kilka dobrych powodów, by jeść pistacje

26 kwietnia 2018

Pistacje są orzechami. Zawierają znaczne ilości dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W ten sposób pomagają obniżać poziom cholesterolu w Twojej krwi i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. To dla cukrzyków bardzo ważna informacja, ponieważ są grupą podwyższonego ryzyka w tym zakresie. Co jeszcze dają nam pistacje?

Kilka dobrych powodów, by jeść pistacje

1. Zawierają bardzo cenny błonnik, który pozwala wchłaniać mniej węglowodanów, oraz witaminę B6, która wpływa m.in. na kondycję układu nerwowego.

2. Około 5% zjedzonych pistacji wydalisz w postaci niestrawionej. Dzięki temu Twój organizm przyjmie mniej kalorii, co sprzyja odchudzaniu.

3. W jednej porcji pistacji znajdziesz więcej przeciwutleniaczy (polifenoli) niż w filiżance zielonej herbaty! Przeciwutleniacze to potężna broń w walce z wolnymi rodnikami = przyczyną wielu chorób degeneracyjnych.

Wartość odżywcza pistacji (100 g)

610 kcal

55 g tłuszczu (z czego tylko 7 g to tłuszcze nasycone)

3 g cukru

2 g soli

6 g błonnika

Moja porada lekarska

Kupuj pistacje w łupinach i obieraj je dopiero przed spożyciem. To zajęcie powoduje, że będziesz je jeść wolniej i bardziej świadomie. W ten sposób do momentu pojawienia się uczucia sytości przyjmiesz o 40% kalorii mniej. Łupinki zostawiaj obok siebie na stole. To poskutkuje obniżeniem przyjętych kalorii o kolejne 20%: psychologia odgrywa istotną rolę w odczuwaniu sytości.

Dr med. Rainer Limpinsel

cukrzyca, pistacje

Słowa kluczowe:
cukrzycapistacje

Więcej Artykułów