Pistacje są orzechami. Zawierają znaczne ilości dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W ten sposób pomagają obniżać poziom cholesterolu w Twojej krwi i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. To dla cukrzyków bardzo ważna informacja, ponieważ są grupą podwyższonego ryzyka w tym zakresie. Co jeszcze dają nam pistacje?
1. Zawierają bardzo cenny błonnik, który pozwala wchłaniać mniej węglowodanów, oraz witaminę B6, która wpływa m.in. na kondycję układu nerwowego.
2. Około 5% zjedzonych pistacji wydalisz w postaci niestrawionej. Dzięki temu Twój organizm przyjmie mniej kalorii, co sprzyja odchudzaniu.
3. W jednej porcji pistacji znajdziesz więcej przeciwutleniaczy (polifenoli) niż w filiżance zielonej herbaty! Przeciwutleniacze to potężna broń w walce z wolnymi rodnikami = przyczyną wielu chorób degeneracyjnych.
Wartość odżywcza pistacji (100 g)
610 kcal
55 g tłuszczu (z czego tylko 7 g to tłuszcze nasycone)
3 g cukru
2 g soli
6 g błonnika
Kupuj pistacje w łupinach i obieraj je dopiero przed spożyciem. To zajęcie powoduje, że będziesz je jeść wolniej i bardziej świadomie. W ten sposób do momentu pojawienia się uczucia sytości przyjmiesz o 40% kalorii mniej. Łupinki zostawiaj obok siebie na stole. To poskutkuje obniżeniem przyjętych kalorii o kolejne 20%: psychologia odgrywa istotną rolę w odczuwaniu sytości.
cukrzyca, pistacje