- 1 mango
Przedstawiamy propozycje bardzo szczególnej przystawki, która może również spełnić funkcję lekkiego dania na kolację.
- 1 mango
- 1 szalotkę
- 1 garść mięty
- 1 garść liści kolendry
- 1 małą czerwoną paprykę
- 2 czerwone papryczki chili
- oliwę z oliwek
- biały ocet balsamiczny
- sól.
- 400 g tuńczyka w jakości sushi
- 1 łyżkę cynamonu
- 2 łyżki jasnego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- sól
- pieprz czarny, z młynka.
Przygotowanie sałatki: mango obrać i usunąć pestki z papryki oraz z chili. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Szarlotkę, miętę i kolendrę drobno posiekać. Sól, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek wymieszać do uzyskania marynaty. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do naciągnięcia na około 30 minut.
Przygotowanie ryby: sól i pieprz wymieszać z cynamonem i całość przesypać na talerz. Oba rodzaje sezamu wymieszać i przesypać na inny talerz. Tuńczyka pokroić na porcje tak, aby po upieczeniu można było go pokroić w plasterki. Następnie dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw. Zwilżyć kilkoma kroplami wody i obtoczyć w sezamie. Sezam musi dobrze trzymać się ryby. Rybę podsmażyć ze wszystkich stron, najlepiej na powlekanej patelni bez tłuszczu. Tuńczyk powinien być w środku czerwony. Następnie pokroić go na cienkie plasterki. Sałatkę z mango położyć na talerz i ułożyć na niej plasterki tuńczyka.