- 160 g pierników
Jeżeli oprócz ciastek i pierników chcesz postawić na stół jeszcze coś innego słodkiego, wypróbuj mój przepis na pyszny świąteczny deser, który na pewno zachwyci twoich gości przy wigilijnym stole i stanie się waszą nową świąteczną tradycją.
- 160 g pierników
- 80 ml soku wiśniowego
- 1 mały słoik wiśni (konserwa)
- 160 g twarogu
- 160 ml śmietany
- 80 g cukru pudru
- 40 g wiórków czekoladowych lub posypki czekoladowej.
Wiśnie odsączyć, jednak nie wylewać soku. Pierniki pokruszyć, dodać do nich sok wiśniowy i całość wymieszać. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić i również dodać do twarogu. Szklanki naprzemiennie wypełniać warstwami twarogu, pierników i wiśni ze słoika. Udekorować posypką czekoladową i 1 wiśnią. Przed podaniem przechowywać w lodówce.