- szklany słoik lub butelkę
Czy w kręgu twojej rodziny, przyjaciół i znajomych są osoby, które chcesz zaskoczyć z okazji świąt Bożego Narodzenia czy Nowego Roku drobnym upominkiem? Szukasz czegoś indywidualnego, ale sklepy wypełnione tłumami kupujących prezenty odstraszają cię skutecznie? W takim razie ja mam dla ciebie idealną propozycję. Mieszanka przypraw do brownie to doskonały prezent kuchenny dla tych, którzy wprawdzie bardzo lubią ciasto, ale są raczej kiepskimi piekarzami.
- szklany słoik lub butelkę
- 80 g mąki pszennej lub orkiszowej (W wersji bezglutenowej możesz zastąpić ją migdałową lub ryżową)
- 50 g kakao
- 60 g białego cukru
- 60 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (Aby mieszanka była bezglutenowa wystarczy sięgnąć po bezglutenowy proszek do pieczenia)
- 40 g gorzkiej czekolady lub uwertury
- 40 g orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub laskowych).
1. Grubo posiekaj kuwerturę i orzechy.
2. Wsypuj jeden składnik po drugim do ładnego i oczywiście czystego naczynia szklanego z możliwością zamknięcia.
- 2 jajka
- około 70 g roztopionego masła lub margaryny.
MOJA PORADA
Po dodaniu każdego poszczególnego składnika do naczynia należy delikatnie postukać naczyniem o blat stołu. W ten sposób każdy składnik będzie stanowił równą osobną warstwę, dzięki czemu prezent będzie wyglądać estetycznie.
Oczywiście należy dołączyć do prezentu karteczkę, na której zapisana zostanie instrukcja dotycząca wypieku ciasta – rzecz jasna, najlepiej zrobić to ręcznie.
1. Przesypać mieszankę do miski.
2. Rozpuścić 70 g masła lub margaryny i dodać do mieszanki.
3. Dodać 2 jajka.
4. Masę dokładnie wymieszać za pomocą miksera ręcznego.
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć nań ciasto. Piec od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
6. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe porcje. Smacznego!