Olej kokosowy należy do tak zwanych superfoods. Naprawdę zdrowy jest jednak wyłącznie w naturalnej, czyli nieprzetworzonej sztucznie formie.
Podczas rafinowania giną wartościowe substancje roślinne, tak zwane polifenole. Dlatego tylko naturalna forma oleju jest dobra dla zdrowia. Naturalna nie oznacza automatycznie, że olej jest tłoczony na zimno. Oznacza to w zasadzie, że olej pozyskuje się w procesie tłoczenia bez doprowadzania dodatkowego ciepła lub inną łagodną metodą mechaniczną. Takich olejów nie można odkwaszać, rozjaśniać ani pozbawiać zapachu. Olej kokosowy jest lekkostrawny. Reguluje poziom tłuszczów we krwi i chroni przed drobnoustrojami, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Ostatnie badanie indyjskich naukowców dowodzi korzystnych dla zdrowia właściwości oleju kokosowego. Badacze z St. Thomas College w Kerali udowodnili, że naturalny olej kokosowy chroni serce i układ krwionośny, ponieważ substancje roślinne hamują procesy zapalne w ścianach naczyń.