Pszenica, żyto, jęczmień i owies to odmiany zbóż obecne w naszej diecie – pod postacią chleba, ciast czy muesli. Rzadszymi zbożami są natomiast pszenica płaskurka, samopsza czy orkisz.
A tymczasem są one bardzo zdrowe i stanową ciekawe urozmaicenie kulinarne. Na nowo odkryli je naukowcy i kreatywni kucharze. Coraz więcej piekarni oferuje także chleby i bułki z orkiszu czy samopszy – wypróbuj i ciesz się bogactwem zawartych w nich składników.
Pszenica płaskurka czy samopsza zawierają przykładowo bardzo dużo karotenoidów oraz – w porównaniu ze zwykłą pszenicą – 6 do 10 razy więcej luteiny. Luteina to jak filtr UV dla naszych oczu. Jest przeciwutleniaczem i chroni naszą siatkówkę. Orkisz zawiera w dużych ilościach aminokwasy tryptofan i tyrozynę. Twój organizm potrzebuje ich do wytwarzania neuroprzekaźników, jak np. serotoniny.