Czasem i nauce mogą otworzyć się oczy na coś nowego. Na przykład, zawsze uważano, że powinno się unikać alergenów w pożywieniu dla dzieci. Lekarze pediatrzy przez bardzo długi czas udzielali rodzicom takiej właśnie rady. Ale nowe badanie, w którym wzięło udział 1300 niemowląt, wykazało, że jest dokładnie odwrotnie!
Jajka, produkty mleczne, orzechy ziemne (całe, w formie musu lub kremu), jako dodatek do dziecięcej diety pomogą nam uniknąć późniejszych alergii.
Wyniki są jasne: U ponad 7% niemowląt, którym nie podawano alergizującego jedzenia (dzieci karmiono wyłącznie piersią), rozwinęła się przynajmniej jedna alergia przed trzecim rokiem życia. U dzieci, którym pozwalano próbować masła orzechowego, jajek, jogurtu z mleka krowiego, pasty sezamowej, ryby, czy ciastek z mąki pszennej, było to tylko 2,4%. To mniej niż połowa!
Szczególnie skuteczne w ochronie przed przyszłymi alergiami okazały się jajka i krem z orzechów ziemnych.