Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, a jak nowy rok to i impreza sylwestrowa. Wypróbuj przepis na nasz dietetyczny sernik z polewą wiśniową i zaskocz swoich gości zdrowymi przekąskami.
Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, a jak nowy rok to i impreza sylwestrowa. Wypróbuj przepis na nasz dietetyczny sernik z polewą wiśniową i zaskocz swoich gości zdrowymi przekąskami.
Twaróg zmiksuj dokładnie blenderem. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj ksylitol i dalej miksuj. Potem powoli dodawaj olej, ser i miksuj składniki na gładką masę. Na koniec dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, kakao i aromat (opcjonalnie). Znowu miksuj całość, aż otrzymasz jednolitą masę.
Masę serową przełóż do foremki nasmarowanej olejem kokosowym i piecz w piekarniku 50 minut.
Przygotuj sos wiśniowy. W szklance rozpuść żelatynę w łyżce wody i poczekaj, aż napęcznieje. Wiśnie podgrzej w rondelku, aż puszczą sok i dodaj ksylitol. Dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj, aż przestygnie. Włóż na chwilę do lodówki, aby sos lekko zgęstniał. Ciasto wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż wystygnie i polej lekko tężejącym sosem z wiśniami.
Cały dietetyczny sernik z polewą wiśniową ma 1679 kcal. Dzielimy go na 16 porcji, z której każda ma około 100 kalorii.