- 100 g surowej masy marcepanowej
Już w okresie adwentu zapach pieczonych jabłek powoduje, że wszystkim cieknie ślinka.
- 100 g surowej masy marcepanowej
- 1 łyżkę rodzynek
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 4 kwaskowate jabłka
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 125 ml soku jabłkowego.
Marcepan pokroić na kawałki i ugnieść razem z rodzynkami i migdałami. Masę podzielić na 4 części i z każdej z nich uformować wałeczek o grubości około 1 cm. Odkroić górne części jabłek. Usunąć gniazdka nasienne. Do każdej z powstałych dziurek włożyć po 1 wałeczku marcepanowym. Jabłka ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem cytrynowym i jabłkowym. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.