Odżywianie jest jedną z najważniejszych kolumn Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, gdyż w tej filozofii – inaczej niż w medycynie Zachodu – określone funkcje ciała i choroby nie są automatycznie wiązane wyłącznie z narządami, nerwami czy układem krążenia. Chińczycy patrzą na świat i na człowieka jako takiego raczej w taki sposób, że w centrum znajduje się energia życiowa Qi. To Qi można wzmacniać za pomocą dobrego jedzenia, medytacji, masaży i poniższego przepisu:
Pokrój tofu na małe kawałki i osusz je za pomocy papieru kuchennego. Następnie podsmaż na dużej patelni w niewielkiej ilości oleju, aż stanie się złotobrązowe. Następnie zdejmij z ognia. Pokrój fenkuł na paski o szerokości około 1 cm. Marchew również pokrój na cienkie paski. Podsmaż na patelni fenkuł, marchew i groszek przez około 5 minut. Następnie dodaj podsmażone tofu. Przygotowanie sosu: wymieszaj musztardę, sos sojowy i syrop z buraka cukrowego i całość dodaj do składników na patelni.
Drobno posiekaj kolendrę i również dodaj na patelnię. Gotowe, smacznego!