Pyta Zofia R.: Czy to prawda, że produkcja hormonów tarczycy może być utrudniona w przypadku spożywania dużej ilości soi i produktów sojowych?
Dr Michael Spitzbart odpowiada: Zasadniczo ma Pani rację. Ziarno soi jest znane z naturalnej zawartości substancji, które utrudniają transport jodu do tarczycy. Poprzez to spada produkcja hormonów przez ten narząd.
Ale: Nie dotyczy to wszystkich ludzi. Mechanizm ten pojawia się wówczas, gdy cierpimy na niedobór jodu. Japończycy na przykład prawie nie zapadają na schorzenia tarczycy. Wprawdzie jedzą sporo soi, ale jednocześnie ich dieta jest bogata w algi, które właśnie zawierają bardzo dużo jodu. Inaczej wygląda to jednak u nas. Z reguły nie odżywamy się zbyt bogato w jod, więc duża ilość spożytej soi faktycznie może powodować problemy zdrowotne. Sama sól jodowana to za mało. Jeśli więc Pani dieta jest bogata w soję i produkty na jej bazie, należy dodatkowo uzupełnić jadłospis o pokaźną dawkę ryb lub owoców morza.