Naukowcy wzięli pod lupę odmianę wiśni Montmorency. Przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie soku z wiśni tej odmiany przyczynia się do zwiększenia ilości dobrych bakterii w naszym układzie pokarmowym.
Specjaliści wskazują, że odpowiedzialne za to są przeciwutleniacze zawarte w wiśniach, które chronią wyściółkę jelita i zmniejszają stany zapalne. „Wiśnie odmiany Montmorency były dla nas naturalnym wyborem ze względu na unikalny skład polifenoli. Wyniki naszych badań sugerują, że nietypowa mieszanka polifenoli zawartych w wiśniach może pomóc w pozytywnym kształtowaniu mikrobiomu jelitowego, co potencjalnie może mieć istotne znaczenie dla zdrowia” - wyjaśnił główny autor badania dr Franck Carbonero, z University of Arkansas.
Oczywiście sok z wiśni powinien być jedynie dodatkiem, najważniejsza dla zachowania zdrowia układu trawiennego jest prawidłowa dieta bogata w warzywa i owoce, a także błonnik.
Oprac. AG/PAP