Gdy ze „szwedzkiego stołu” coś zostaje, sięgamy po folię aluminiową, aby zapakować resztki. Jednak przy bardzo słonych artykułach spożywczych nie wolno tego w żadnym wypadku robić. Przed tym ostrzega czasopismo Biologie in unserer Zeit (Biologia w naszych czasach).
Musimy uważać, szczególnie jeśli chodzi o:
kiełbasę,
owoce południowe,
mus jabłkowy,
pomidory,
kiszone ogórki,
solone śledzie.
Sól i kwas uwalniają z folii opakowaniowej szkodliwe aluminium, które przenika do artykułów spożywczych. Szczególnie intensywnie przebiega ten proces, gdy żywność z dużą zawartością wody położymy na tacy z metalu szlachetnego i przykryjemy folią.
Co możemy zrobić? Używajmy w takich przypadkach folii przezroczystej. Nie używajmy folii aluminiowej w połączeniu z talerzami i podstawkami z metali szlachetnych, lecz połóżmy produkty do zawinięcia na talerzyku tekturowym, drewnianym lub szklanym.
aluminium