- 500 g brukselki
Na bożonarodzeniowym i sylwestrowym stole pojawić się powinno coś absolutnie szczególnego. Zapewne masz jakieś przepisy na świąteczne potrawy, które w twojej rodzinie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. A co byłoby, gdyby w tym roku z nich nie skorzystać i odbiec nieco od tradycji, próbując czegoś nowego? Na przyjęciu u przyjaciółki niedawno poznałam nadzwyczajną przekąskę. Można ją bardzo szybko przyrządzić i pysznie smakuje.
- 500 g brukselki
- 40 g masła ziołowego
- 300–400 g boczku śniadaniowego w cienkich plasterkach
- bulion warzywny instant
- nieco masła
- gałkę muszkatołową.
Ugotuj brukselki w bulionie i poczekaj, aż dokładnie odciekną. Zwijaj plasterki boczku i nadziewaj je na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z brukselkami. Zacznij od boczku. Na patelni roztop masło, a następnie obsmażyć w nim szaszłyki. Dzięki temu powstanie na nich delikatna chrupiąca skórka. Boczek powinien być również chrupki. Ale uwaga, szaszłyk taki szybko może się przypalić. Na koniec dopraw odrobiną gałki muszkatołowej.