Świeże zioła idealnie uzupełnią przygotowaną przez ciebie potrawę, a do tego są bardzo zdrowe. Zebrane samodzielnie zachowują cudowny smak lata.
Chciałbyś, by w twojej kuchni panował nie tylko zapach i smak, ale by dania były pełne wartości odżywczych? Dlaczego by nie przechowywać ziół? Oczywiście można je po prostu ususzyć. Ale istnieje również dużo smaczniejszy sposób.
Zbierz lub kup świeże zioła, umyj je i daj im wyschnąć. Usuń wszelkie zwiędłe liście oraz te z brązowymi plamkami i posiekaj zioła. Umieść je w foremkach na kostki lodu. Możesz je pomieszać lub „posortować”.
Następnie zalej je oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. W takiej postaci włóż je do zamrażarki. Możesz je dodać bezpośrednio do gotowania lub użyć ich jako pysznego ziołowego masła domowej roboty.