Ziemniaki to doskonałe źródło kwasu krzemowego, który jest bardzo istotnym składnikiem dla twoich kości.
Największe stężenie tego kwasu w ziemniaku znajduje się bezpośrednio pod skórką. Dlatego przedstawiam ci niniejszy przepis na ziemniaki ze skórką. Staraj się używać tutaj jak najmłodszych ziemniaków. Ich skórka jest miękka i można ją bez problemu jeść. Doskonałym dodatkiem do takich ziemniaków jest przykładowo grillowany stek wołowy lub grillowana pierś z kurczaka.
Wysokie stężenie ważnego dla naszych kości kwasu krzemowego znajduje się w ziemniaku bezpośrednio pod skórką. Właśnie dlatego nieobrane ziemniaki powinny częściej gościć na naszym stole.
Przepis na 4 porcje:
- około 1,5 kg świeżych małych ziemniaków bio, sałatkowych
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 lub 2 ząbki czosnku (wedle upodobania)
- 1 płaska łyżeczka igiełek rozmarynu
- sól gruboziarnista
- czarny pieprz mielony
- 100 g masła.
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, następnie dodać 2/3 masła i ponownie rozgrzać. Włożyć na patelnię ziemniaki wraz ze skórką i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czosnek obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Teraz dodać na patelni pozostałe masło. Następnie dodać igiełki rozmarynu, sól i odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ziemniaki jeszcze przez chwilę podsmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia czosnku. Smacznego!