Granaty to niezwykle zdrowe owoce. Zawarte w nich przeciwutleniacze blokują działanie enzymów, które powodują powstanie stanu zapalnego i sprzyjają jego utrzymaniu. Ponieważ akurat panuje sezon na te owoce, w naszym magazynie nie mogło zabraknąć przepisu z jego udziałem.
- 4 pomarańcze
- 3 owoce granatu
- 3 łodyżki świeżej mięty
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g posiekanych pistacji
- cukier wedle upodobania.
Pomarańcze sparzyć i wytrzeć do sucha papierem lub ściereczką kuchenną. Następnie je obrać, a skórkę oskrobać skrobakiem do cytrusów. Miąższ pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Sok powinien ściekać na miseczkę ulub talerzyk. Owoce granatu przekroić na pół. Pestki wydobyć w sposób opisany na stronie 2. Miętę opłukać i osuszyć. Następnie oderwać listki i drobno je posiekać. Skórkę z pomarańczy, sok z nich i wodę z kwiatów pomarańczy, a także olej orzechowy, sok cytrynowy i cynamon wymieszać do uzyskania sosu. Doprawić cukrem. Plasterki pomarańczy posypać pestkami granatu, listkami mięty i posiekanymi pistacjami oraz polać sosem. Twoja marokańska sałatka z grantem i pomarańczami jest gotowa. Pamiętaj, aby przed spożyciem przechowywać w lodówce.