Marokańska sałatka z grantem i pomarańczami

Marokańska sałatka z grantem i pomarańczami

Gabriela Schwarz

5 października 2022

Granaty to niezwykle zdrowe owoce. Zawarte w nich przeciwutleniacze blokują działanie enzymów, które powodują powstanie stanu zapalnego i sprzyjają jego utrzymaniu. Ponieważ akurat panuje sezon na te owoce, w naszym magazynie nie mogło zabraknąć przepisu z jego udziałem.

Marokańska sałatka z grantem i pomarańczami

Przepis na 4 porcje marokańskiej sałatki z granatem i pomarańczami:

- 4 pomarańcze

- 3 owoce granatu

- 3 łodyżki świeżej mięty

- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich

- 1 łyżka soku cytrynowego

- 1 łyżka cynamonu

- 50 g posiekanych pistacji

- cukier wedle upodobania.

Przygotowanie marokańskiej sałatki z granatem i pomarańczami:

Pomarańcze sparzyć i wytrzeć do sucha papierem lub ściereczką kuchenną. Następnie je obrać, a skórkę oskrobać skrobakiem do cytrusów. Miąższ pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Sok powinien ściekać na miseczkę ulub talerzyk. Owoce granatu przekroić na pół. Pestki wydobyć w sposób opisany na stronie 2. Miętę opłukać i osuszyć. Następnie oderwać listki i drobno je posiekać. Skórkę z pomarańczy, sok z nich i wodę z kwiatów pomarańczy, a także olej orzechowy, sok cytrynowy i cynamon wymieszać do uzyskania sosu. Doprawić cukrem. Plasterki pomarańczy posypać pestkami granatu, listkami mięty i posiekanymi pistacjami oraz polać sosem. Twoja marokańska sałatka z grantem i pomarańczami jest gotowa. Pamiętaj, aby przed spożyciem przechowywać w lodówce.

Więcej Artykułów