Amerykańscy ortopedzi najprawdopodobniej znaleźli nowy rodzaj terapii dla chorych na artrozę kolana. Przeglądając wyniki badań z ostatnich 10 lat odkryli, że iniekcja z roztworu soli kuchennej w staw kolanowy znacznie zmniejsza odczuwany przez pacjenta ból stawu.
Zastrzyk z roztworu soli kuchennej został zastosowany jako placebo, np. porównawczo z kortyzonem. Analiza tych badań wykazała, że po takim zastrzyku bóle w danym stawie znacznie ustąpiły i efekt ten utrzymał się nawet do 6 miesięcy. Jednocześnie zmniejszyła się również poranna sztywność stawów, a pacjenci cieszyli się ich lepszą ruchomością. Ortopedzi byli pod dużym wrażeniem wyników tych badań. Przypuszczają, że to „prawdziwy biologiczny efekt”, być może redukcja czynników stanu zapalnego.
Zapytaj lekarza o możliwość skorzystania z tzw. proloterapii w Twoim przypadku. Być może ta mniej znana metoda będzie skuteczna i uruchomi mechanizmy samoleczenia w Twoim organizmie.