Przepis na zielone małże nowozelandzkie w sosie z białego wina

Przepis na zielone małże nowozelandzkie w sosie z białego wina

Gabriela Schwarz

13 września 2022

Zielone małże w sosie z białego wina to danie niskokaloryczne, a ponadto wielkie dobrodziejstwo dla twoich stawów. Poznaj nasz prosty przepis.

Przepis na zielone małże nowozelandzkie w sosie z białego wina

Na 4 porcje zielonych małż w sosie z białego wina potrzebujesz:

  • 2 kg zielonych małż (ważonych ze skorupkami)
  • 1 l zwykłego białego wina
  • 1 l bulionu rybnego (ze słoika lub instant)
  • 4 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • nieco soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę

Sposób przyrządzenia zielonych małż w sosie z białego wina:

Skorupiaki dokładnie umyć i ewentualnie oczyścić. Usunąć otwarte muszle. Do dużego garnka wlać bulion rybny i wino. Dodać suszoną włoszczyznę. Całość zagotować. Do gotującego się płynu dodać ziarna pieprzu, trochę soli, pokrojoną w krążki cebulę oraz małże. Całość od razu dokładnie przemieszać. Danie jest gotowe, gdy muszle się otworzą. Następnie wyłowić je łyżką cedzakową i rozłożyć na 4 miseczki. Polać wywarem. Danie doskonale smakuje z bagietką.

Więcej Artykułów