Ciepła zupa, szczególnie zimą, doskonale rozgrzewa nas od środka. A gdy dodatkowo zawiera składniki przeciwzapalne, takie jak papryka, chili, imbir lub szczypiorek, Twoje stawy skorzystają na tym połączeniu podwójnie!
Składniki na 4 porcje:
- 100 g makaronu sojowego
- 100 g pieczarek lub innych grzybów
- 2 czerwone papryki
- 1/2 papryczki chili
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 filety z piersi kurczaka (około 200 g każdy)
- 100 g groszku cukrowego
- szczypiorek
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu sojowego
Makaron sojowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, opłucz zimną wodą i zostaw do odcieknięcia. Oczyść grzyby, usuń trzony i poćwiartuj kapelusze. Po usunięciu pestek z papryki, umyj i pokrój ją na cienkie paseczki. Z papryczki chili usuń pestki, a następnie pokrój ją na cienkie krążki.
Bulion drobiowy zagotuj z imbirem. Umyj filety drobiowe, dodaj wraz z grzybami do bulionu i gotuj 10-12 minut na średnim ogniu.
Po czterech minutach dodaj pokrojoną paprykę. Groszek cukrowy i szczypiorek oczyść, umyj i pokrój. Wyciągnij filet z bulionu, poczekaj aż ostygnie i pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z limonki. Mięso, makaron, groszek i szczypiorek dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Przypraw sosem sojowym oraz łyżką soku z limonki. Podaj od razu po przygotowaniu.
Zamiast filetu drobiowego można wykorzystać krewetki lub filet z białej ryby. Oba te produkty należy jednak przed dodaniem do zupy podsmażyć przez 3 minuty i przyprawić.