Por, cebula i czosnek chronią chrząstkę stawową i mogą znacznie spowolnić postęp artrozy. Odkryli to angielscy naukowcy w badaniach na parach bliźniąt.
Okazało się, że osoby w wieku pomiędzy 44 a 70 lat były szczególnie dobrze chronione przed tym schorzeniem, jeśli spożywały znaczne ilości wyżej wspomnianych warzyw. Efekt ten jest możliwy dzięki obecności dwusiarczku allilowego. Poniżej prezentuję więc danie na bazie tych warzyw, które doskonale nadaje się jako dodatek do mięs czy ryb. Smacznego!
Przepis na 4 osoby
- 2 pęczki cebulki dymki
- 2 pory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 4 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego instant
- zioła według upodobania, np. pietruszka, oregano, tymianek (świeże lub suszone)
- 250 ml białego wina
- sól i pieprz według upodobania.
Cebulę i czosnek oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć na tłuszczu warzywa (zależności od wielkości kawałków) przez 3–4 minuty, cały czas mieszając. Dodać cukier i drobno posiekany ząbek czosnku. Cały czas mieszając, podsmażyć przez kolejne 3–4 minuty. Warzywa zdjąć z patelni, dodać bulion instant i zioła, zalać białym winem. Całość znowu przełożyć na patelnię, podgrzać i niemalże całkowicie odparować płyn. Doprawić pieprzem, w razie konieczności również solą.