Żółte tofu z curry

Żółte tofu z curry

Gabriela Schwarz

7 października 2022

To wydanie koncentruje się na wegańskiej diecie. Mój przepis pokazuje, że wyrzeczenie się produktów pochodzenia zwierzęcego nie musi być nudne.

Żółte tofu z curry

Przepis na 2 porcje żółtego tofu z curry:

•       250 g tofu

•       2 łyżki stołowe łagodnego curry w proszku lub pasty curry

•       3 łyżki oleju stołowego

•       1 ząbek czosnku

•       30 g świeżego imbiru

•       1 zielona papryczka chili

•       3 cebulki dymki

•       1 mała cukinia

•       100 g groszku cukrowego

•       200 ml niesłodzonego mleka kokosowego

•       200 ml granulowanego bulionu warzywnego (instant)

•       100 g kiełków soi

•       sól, cukier

•       1 limonka

Wykonanie żółtego tofu z curry:

Pokrój tofu na 2-centymetrowe kostki. Wymieszaj 1 łyżeczkę proszku curry (lub pasty) z 2 łyżkami oleju, wymieszaj z tofu i marynuj przez 30 minut. Obierz imbir i drobno pokrój w kostkę z czosnkiem i chili. Umyj cebulki. Obierz cukinię i pokrój na kawałki o długości 3 cm, oczyść groszek cukrowy. Smaż tofu na powlekanej patelni (lub w woku) przez 5 minut, posól i zdejmij z ognia. Podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj czosnek, imbir, chili, cebulę dymkę, cukinię i groszek cukrowy, smaż przez 5 minut i posól. Dodaj 1 łyżeczkę curry lub pastę i przesmaż. Dodaj mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5–7 minut. Dodaj tofu i kiełki soi i gotuj przez 3 minuty. Przypraw curry solą, 1 szczyptą cukru i kilkoma kroplami soku z limonki. Do dania świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty.

Więcej Artykułów