Zimny i mroźny wiatr czy suche powietrze w ogrzewanych domach to wyzwania dla Twojej skóry, które mocno nadwyrężają jej naturalne mechanizmy obronne i regeneracyjne. Przez niesprzyjające czynniki skóra szybciej staje się sucha, szorstka i spierzchnięta, ponieważ ciepłe powietrze generowane przez domowe kaloryfery zawiera bardzo mało wilgoci. Skóra traci przez to więcej wody, bo ta zbyt szybko wyparowuje z jej powierzchni. Naturalna bariera ochronna osłabia się i w efekcie skóra szybciej się starzeje. Na całe szczęście przyroda oferuje cały szereg delikatnych środków, które odżywiają podrażnioną skórę, mają działanie przeciwzapalne i pomogą jej wrócić do formy.
Stosowanie produktów mlecznych do pielęgnacji skóry jest znane już od czasów Kleopatry, która podobno swoje „luksusowe ciało” kąpała w oślim mleku. Mleko i jego produkty, oprócz minerałów takich jak wapń, dostarczają również witaminy A, B i D. Wartościowe tłuszcze mleczne i kwas mlekowy stabilizują płaszcz ochronny najbardziej zewnętrznej warstwy skóry – warstwę hydrolipidową. Jej zadaniem jest ochrona przed patogenami i wysuszaniem. Białka mleka wpływają łagodząco na swędzącą, piekącą skórę z lekkim stanem zapalnym, cukier mleczny wspomaga zatrzymywanie wilgoci. Proponowany w poniższych przepisach twaróg śmietankowy jest wyjątkowo bogatym odżywczo wariantem produktu mlecznego (zawartość tłuszczu 40% w suchej masie).
Składniki: twaróg śmietankowy, marchew (lub olej marchwiowy), melisa cytrynowa.
Działanie: melisa cytrynowa koi nie tylko emocje, ale i twoją skórę – także przy zakażeniu opryszczkowym. Marchew lub olej marchwiowy (do kupienia w aptece i ekosklepie) dostarcza beta karoten jako izomer witaminy A. Ponadto działa niczym prawdziwa fontanna młodości dla twojej skóry. Wspomaga tworzenie nowych komórek skóry, ich regenerację i elastyczność.
Przygotowanie: wymieszaj 50 g twarogu śmietankowego (o temperaturze pokojowej), 1/4 startej marchwi lub 1/2 łyżeczki oleju marchwiowego oraz napar z 50 ml wody i 3 łyżek listków melisy cytrynowej. Masę można dodatkowo zagęścić mąką ryżową lub jeszcze odrobiną twarogu.
Zastosowanie: nałóż maskę pędzlem kosmetycznym lub palcami (umyj uprzednio ręce!). Pozostaw na 10-15 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą przy pomocy ręczniczka.
Składniki: twaróg śmietankowy i płatki owsiane.
Działanie: Płatki owsiane zawierają polifenole, które wykazują działanie przeciwświądowe i przeciwzapalne. W połączeniu z odżywczą bazą – twarogiem śmietankowym – maska ta jest idealna dla szorstkiej cery, czerwonych zakatarzonych nosów i popękanych ust.
Przygotowanie: wymieszaj garść płatków owsianych (lub kaszki) w podobnej ilości twarogu. Wymieszaj z dodatkiem odrobiny mleka do uzyskania gładkiej, łatwej do rozprowadzenia masy.
Zastosowanie: nanieś maskę na twarz – również na zaczerwienione miejsca na nosie i ustach (dalej postępuj jak z maską nr 1).
Składniki: banan, oliwa z oliwek lub olej z dyni, twaróg śmietankowy
Działanie: dojrzały banan nawilża skórę i dostarcza substancji odżywczych o działaniu regenerującym. Oleje roślinne dostarczają wartościowych kwasów tłuszczowych oraz substancji odżywczych, które chronią skórę.
Przygotowanie: rozgnieć dojrzałego banana i dodaj do niego 1 łyżkę oleju. Dodaj 1-2 łyżki twarogu śmietankowego i wymieszaj wszystko do uzyskania łatwej do rozprowadzania masy.
Zastosowanie: nałóż grubą warstwę maski na dłonie – najłatwiej będzie to zrobić po prostu rękami. Maska powinna pozostać na rękach przez 30-45 minut. Jeżeli masz wystarczająco duże rękawiczki jednorazowe, możesz z nich skorzystać i tym samym skrócić czas wchłaniania się substancji z maski, gdyż powstałe ciepło intensyfikuje jej działanie.