Gdy odczuwasz zbliżające się przeziębienie, sięgnij po herbatkę z kwiatów bzu. Jeśli chorujesz na cukrzycę, zrezygnuj z dosładzania jej miodem, gdyż powoduje on skok poziom cukru we krwi. Herbatkę taką należy wypić przed położeniem się do łóżka. Następnie należy ciepło się przykryć, gdyż herbatka taka działa napotnie. Jej działanie wzmocnisz dodatkowo, biorąc uprzednio ciepłą kąpiel stóp w słonej wodzie.
Cudowną bronią przeciwko kaszlowi jest chrzan. Należy zatem zetrzeć chrzan i marchew i całość wymieszać z odrobiną miodu. Jeść kilka razy dziennie po parę łyżeczek.
Okłady takie pomagają złagodzić dolegliwości ze strony dróg oddechowych. Zamocz lnianą ściereczkę w zimnej wodzie i dokładnie wykręć. Następnie owiń sobie nią klatkę piersiową. Teraz owiń się suchym grubym ręcznikiem frotte. Z takimi okładami połóż się do łóżka pod grubą kołdrę na co najmniej 30 minut.
Twojemu gardłu pomoże rozgrzanie. Dzięki temu zlokalizowane tam komórki odpornościowe będą mogły szybciej i lepiej zareagować. Zamocz ręcznik w ciepłej wodzie. Następnie wykręć go nieco i obłóż sobie nim szyję. Połóż się w spokoju na co najmniej 30 minut. Jeśli chcesz, możesz rozgnieść ciepłe ziemniaki i włożyć je pod ręcznik. Uważaj, aby się nie poparzyć. Dolegliwości ze strony gardła dodatkowo złagodzisz, płucząc je herbatką rumiankową.
To sprawdzona metoda przy bólach uszu. Drobno pokrój cebulę i połóż na ściereczce, którą następnie zaklej przy pomocy plastra i połóż na bolącym uchu.
Jest to 1 z niewielu domowych środków, który został przebadany naukowo. Naukowcy ze stanu Nebraska udowodnili, że w organizmach probantów po spożyciu rosołu drobiowego doszło do zablokowania aktywności neutrofili, czyli komórek krwi wywołujących stan zapalny.
Zagotuj w dużym garnku 3 l wody z odrobiną soli. Włóż mięso kurze (bez podrobów) i dodaj nieco pieprzu. Gotuj przez 90 minut na małym ogniu. W tym czasie drobno pokrój 1 pęczek włoszczyzny i 1 cebulę. Wyjmij mięso z zupy. Włóż warzywa i dodaj 2 filiżanki ryżu brązowego. Dopraw solą i pieprzem i całość zagotuj. Od mięsa oddziel skóry i kości. Mięso ponownie dodaj do garnka. Całość jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp zupę odrobiną świeżej naci pietruszki.