Imbir dla wielu z nas jest po prostu świetnym dodatkiem do potraw i napojów. Przypominamy sobie o nim zazwyczaj przy przyrządzaniu grzanego piwa, gorącej herbaty czy chociażby sałatki z tuńczykiem. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie cudowne właściwości posiada?
DOMOWE SPA
Imbir znaleźć można w wielu kosmetykach antycellulitowych. Dzieje się tak, ponieważ ma on właściwości rozgrzewające. Dzięki tym właściwościom rozszerza naczynia krwionośne, pomaga lepiej odżywić komórki skóry oraz spalić nadmiernie gromadzącą się tkankę tłuszczową.
Jest też składnikiem wielu suplementów diety, ponieważ przyspiesza metabolizm, co również od środka wspiera redukcję odkładającego się tłuszczu w komórkach tłuszczowych. W ten sposób możemy walczyć z nieestetyczną pomarańczową skórką nie tylko od zewnątrz, ale też od wewnątrz naszego organizmu.
Sproszkowany imbir lub korzeń imbiru starty na tarce w połączeniu z przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej i wypity rano do śniadania jest świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu i zabezpieczeniem go przez przeziębieniem w okresie zachorowań. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym wspomaga układ odpornościowy i nie pozwala rozwinąć się infekcji. Jest też świetnym sposobem na zmniejszenie lub wyleczenie stanów zapalnych na twarzy. Jeśli masz problem z nieestetycznymi wypryskami skórnymi, wystarczy zmieszać sproszkowany imbir z odrobiną wody (tak, by otrzymać konsystencję pasty) i nanieść go punktowo na twarz. Przytrzymać 10-20 min i następnie zmyć wodą.
Właściwości imbiru można wykorzystać również do wzmocnienia cebulek włosów oraz poprawienia ich ogólnego wyglądu. Wystarczy zmieszać sproszkowany imbir z oliwą z oliwek lub dowolnym olejem (np. olejem z awokado) i nałożyć jako kompres na włosy i skórę głowy. Przytrzymać ok. 20 min i zmyć szamponem z użyciem ulubionej odżywki. Stosuj kompres raz tygodniu i ciesz się mocniejszymi i lśniącymi włosami!