- około 400-500 gram ugotowanych jadalnych kasztanów
- około 40 gram masła
- 125 gram mąki orkiszowej
- 3 żółtka kurze + 1 całe jajko
- przyprawy: sól, bertram
- bułka tarta z orkiszu
- olej ze słonecznika
Kasztanowe krokiety to danie, które nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda! Czas to zmienić. Receptura na kasztanowe krokiety znajduje się poniżej.
Kasztany należy zetrzeć lub zmiksować. W zależności od siły urządzenia. Następnie dodać żółtka, mąkę oraz masło. Ugnieść ciasto. Włożyć je do lodówki. Następnie wyjąć na stolnicę i uformować w 2 wałki. Pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Dalej przejść do smażenia na wolnym ogniu z obu stron. Pamiętajmy o tym, aby olej był odpowiednio rozgrzany.
Chociaż przedstawiony przez nas przepis nie jest typowym daniem wigilijnymi, z całą pewnością będziecie mogli zaserwować go podczas świąt Bożego Narodzenia. Krokiety z kasztanów są niezwykle lekkie, ale przy tym bardzo odżywcze. To doskonały sposób, aby niejako odnowić świąteczne menu.