Jagody to prawdziwe multitalenty i bomba substancji witalnych: zapobiegają zapaleniom pęcherza, wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają siatkówkę oka, redukują ryzyko raka i działają jak naturalny lek obniżający cholesterol.
Na Uniwersytecie Florydy w Tallahassee w Stanach Zjednoczonych w kontrolowanym badaniu odkryto, że jagody potrafią nawet obniżać ciśnienie krwi (Journal of Academy of Nutrition and Dietetics). 48 pacjentów z nadciśnieniem przez 8 tygodni otrzymywało proszek z 22 liofilizowanych jagód uprawnych (około filiżanki owoców) lub preparat placebo. W tej drugiej grupie ciśnienie krwi pacjentów się nie zmieniło, natomiast w grupie spożywającej jagody obniżono ciśnienie skurczowe (wartość wyższa) o 7 mm Hg.
Moja porada: Jedz świeże jagody tak często, jak to tylko możliwe. Są one smakowite w cieście, jogurcie, samodzielnie przyrządzonym smoothie itd. Pod koniec sezonu, czyli późnym latem, można je samodzielnie zamrozić.